Sari la conținut

Joi 25 Aprilie - 7 Mai, nu o să livrăm comenzi.

Ultima livrare Joi 25 Aprilie | Reluăm livrările 7 Mai

    Istoria kombucha – 5000 ani

    Istoria kombucha – 5000 ani

    Deși popularitatea băuturii kombucha a crescut semnificativ în ultimul deceniu, această băutură nu este nouă, și istoria kombucha este destul de veche.

    Cu toate acestea, originea sa nu este ușor să fie identificată cu certitudine! Într-adevăr, istoria reală a culturii de kombucha ar putea fi veche de 5.000 sau tânără de 200 de ani!

    Am descifrat texte antice și studii științifice pentru tine și în acest articol vom împărtăși câte ceva din istoria kombucha, de la originile sale și până în prezent.

    Istoria kombucha – 5000 ani
    Istoria kombucha a început cu o ceaşcă de ceai… uitată

    1. Istoria Kombucha

    Pentru a face kombucha, ai nevoie de ceai, zahăr și o cultură de starter kombucha. Și pentru a face o cultură de kombucha, ai nevoie de… kombucha!

    Deci, de unde a venit prima cultura starter de kombucha?

    Kombucha nu a fost creată de oameni. Nașterea sa este un fenomen absolut natural!

    La fel ca oul sau puiul, nu putem identifica de unde a venit prima kombucha. Cu toate acestea, putem doar ghici ce s-a întâmplat!

     

    2. Ceașcă de ceai kombucha

    Lumea din jurul nostru este plină de microorganisme care caută locuri să colonizeze noi teritorii și să crească, să se dezvolte.

    Prima kombucha s-a născut accidental, într-o ceașcă de ceai dulce uitată undeva, pe un pervaz, în Asia.

    Bacteriile și drojdia purtate de vânt s-au așezat în ceașca de ceai dulce și apoi s-au înmulțit. Au creat un film gelatinos, au mâncat o parte din zahărul aflat la dispoziţie și au acidulat ceaiul.

    În acele zile, fermentația era magică!

    Această transformare i-ar fi determinat pe oamenii din acea epocă să guste ceaiul fermentat și să se bucure atât de mult încât ar fi adăugat puțin ceai dulce pentru a prelungi degustarea. Acest ceai ar fi fost transformat la rândul său de kombucha.

    Filmul gelatinos necesar pentru a face kombucha a fost astfel hrănit și denumit “Kombucha scoby” (sau “ciupercă”).

    Scooby-ul ar fi fost apoi transmis de-a lungul veacurilor până când a ajuns astăzi la noi.

    3. Când și unde încep originile Kombucha?

    Ceaiul, zahărul și microorganismele sunt necesare pentru crearea spontană a kombucha.

    Deoarece apariţia primei culturi starter de kombucha este un fenomen absolut natural, putem încerca să-i determinăm originea aflând când și unde ingredientele kombucha au intrat în contact între ele pentru prima dată.

    3.1 Intervine… logica elementară

    Biofilmul culturii kombucha

    Vom lua în considerare următoarele aspecte:

    • Microorganismele: Sunt la fel de vechi ca viața însăși. Microorganismele sunt prezente peste tot pe Pământ, de câteva miliarde de ani.
    • Zahărul: Primele semne ale cultivării trestiei de zahăr datează de aproape 6000 de ani, în zona Asiei de Sud – Est.  Zahărul a ajuns apoi, 500 de ani mai târziu, în China.
    • Ceaiul: Consumul de ceai a început probabil tot în regiunea de Sud – Est a Chinei în urmă cu aproximativ 5000 de ani.

    În concluzie, este foarte probabil ca prima cultură de kombucha să fi apărut spontan în urmă cu aproape 5000 de ani, undeva în Sud – Estul Chinei.

    Țara de origine a Kombucha este probabil China.

    Cu toate acestea, tot nu avem de unde să știm sigur.

    4. Legendele fac istoria kombucha mai frumoasă

    Există mai multe legende și mituri despre originea kombucha. În timp ce ipoteza prezentată mai sus este cea mai probabilă, iată trei legende despre originea kombucha.

    Împăratul chinez Quin Shui Huang

     

    4.1. Kombucha, elixirul longevității împăraţilor Chinei

    Prima legendă kombucha datează din 200 î.HR., în China. Împăratul Quin Shi Huang era în căutarea nemuririi. El a emis un decret prin care ordona supușilor săi să găsească cheia vieții veșnice.

    ,,Lingzhi” sau ,,ceai de ciuperci” a fost unul dintre elixirurile testate.

    Deoarece Kombucha scoby este adesea numită ” ciupercă”, mulți iubitori de kombucha cred că acest elixir de longevitate se referă la kombucha.

    4.2. Kombucha pentru a-l trata pe Împăratul Japoniei

    O altă legendă datează din anul 415 î.HR., când un medic din Regatul Solar (Coreea) a fost invitat să-l trateze pe împăratul japonez Ingyo.

    Acest doctor ar fi folosit un ceai fermentat pentru a-l vindeca pe împăratul bolnav.

    Numele doctorului era Komu-ha. Sufixul ,,cha” (ceai în japoneză) ar fi fost adăugat și istoria l-ar fi numit ,,kombu-cha” sau ,,ceaiul doctorului Komu”.

    4.3. Furnica, Călugărul, și Împăratul

    O altă legendă, de data aceasta din Rusia, povestește despre un împărat bolnav care a chemat un călugăr cu puteri vindecătoare. Călugărul a promis că va trata boala împăratului cu o simplă … furnică!

    A pus furnica în ceaiul împăratului și l-a sfătuit să aștepte să crească ,,meduza”. Ceaiul de sub meduza (un Kombucha scoby?) trebuia să-l vindece.

    Deși niciuna dintre aceste trei legende nu poate fi dovedită, există o legătură puternică între kombucha și sănătate. Băutura de atunci a fost consumată în forma sa oțetită dar bogată în probiotice.

    5. Istoria Kombucha în Rusia

    În Rusia, kombucha a fost menționată pentru prima dată într-un studiu științific în 1913 de către cercetătoarea A. A. Bachinskaya.  Această bioloagă rusă a studiat culturi de kombucha prelevate din mai multe părți ale Rusiei. În articol, ea a descris, de asemenea, caracteristicile Kombucha scoby.

    Kombucha a fost apoi consumata de o mare parte a populației ca tonic pentru sănătate. Acesta a fost denumită ,,Чайный гриб”, ceea ce înseamnă ,,ciupercă de ceai” sau afectuos ,,грибок”, adică ,,ciupercă mică”.

    5.1 Consumul de kombucha în Rusia

    Rușii au consumat şi consumă mai multe tipuri de băuturi fermentate, numite generic ,,kvass” sau ,,cvass”. Kombucha a fost denumită uneori și ,,cvas de ceai”.

    În același an, profesorul german G. Lindau a publicat un articol despre consumul de kombucha în Rusia. Articolul s-a axat pe beneficiile pentru sănătate ale kombucha.

    În articolul său, Lindau menționează că kombucha este numită și ,,ciupercă japoneză”. Deci, kombucha ar putea proveni cu siguranță din Asia!

    Kombucha a continuat să fie foarte populară în Rusia până în preajma celui de-al Doilea Război Mondial, când zahărul și ceaiul au fost puternic raționalizate, iar consumul de kombucha a scăzut drastic.

    6. Istoria kombucha devenită tradiţie sacră a italienilor

    Italian Journal Kombucha 1950 768x588 1 - Kombucha

    În anii 1950, italienii au avut o poveste de dragoste intensă cu kombucha!

    Kombucha s-a răspândit în toată populația, înconjurata de diverse protocoale și superstiții. A fost ca o scrisoare în lanț!

    Scrisoarea conținea următoarele:

    • Pentru a vă bucura de beneficiile sale, ar trebuit să separați Kombucha scoby în 4 părți și să le oferiți 3 dintre ele prietenilor apropiați cu instrucțiuni clare despre cum să fie hrănite.
    • Nu  ai voie sa vinzi sau sa arunci Kombucha scoby, caci s-ar  pierde toate proprietățile sale magice si nenorocirea ar pica atunci pe tine și pe toți cei care au primit un Kombucha scoby!

    7. Arta italiană şi istoria kombucha

    Moda ,,ciupercii chinezeşti” pentru un nou remediu presupus bun pentru toate afecțiunile se răspândește și în Italia.

    Este o infuzie de ceai negru în care o legumă aparținând familiei de ciuperci a fost înmuiată timp de cel puțin douăzeci și patru de ore.

    Kombucha s-a răspândit ca fulgerul în toate păturile sociale ale populației.

    Autoritățile au încercat să oprească nebunia kombucha când italienii au început să fure apă sfințită din biserici. Au adăugat apa sfințită  la kombucha lor, pentru a-i spori beneficiile!

    8. Kombucha face istorie în anii ’60

    Câțiva ani mai târziu, Rudolf Sklenar, un medic german, a descoperit băutura în Rusia și a adus-o acasă pentru a o studia. El a prescris kombucha pentru a trata diferite afecțiuni: reumatism, probleme intestinale, guta etc.

    A publicat rezultatele cercetărilor sale în 1964.

    Book Rosina Fasching kombucha 768x588 1 - KombuchaÎncepând cu anii 1960, au fost publicate multe cărți despre kombucha, iar mamele au început să împărtășească kombucha în întreaga lume.

    Kombucha a cucerit Europa și a fost adoptată în Statele Unite, în special în comunitățile alternative și hippie.

    9. Carte veche despre istoria kombucha

    Rosina Fasching a publicat lucrarea unchiului ei, Rudolf Sklenar.

    Kombucha a fost apoi prezentată ca o băutură miraculoasă, capabilă să prevină cancerul și chiar să vindece SIDA.

    În timp ce multe dintre aceste beneficii miraculoase s-au dovedit a fi nefondate de-a lungul anilor, mai multe studii au documentat beneficiile pentru sănătate ale kombucha.

    Ca și alte alimente fermentate, kombucha conține bacterii probiotice bune și susține sistemul digestiv.

    10. Creșterea comercială parte din istoria kombucha

    gt komucha history 768x588 1 - KombuchaPrima companie comercială Kombucha, GT kombucha, a fost fondată în 1995 în Statele Unite.

    La începutul anilor 2000, companiile comerciale kombucha au apărut în întreaga lume. Astăzi, kombucha poate fi găsită pe toate continentele.

    Kombucha a evoluat, de asemenea. Aroma kombucha nu mai este simplă ci foarte acidă.

    Oamenii încă beau kombucha pentru beneficiile sale pentru sănătate (zahăr scăzut, probiotice, ingrediente naturale), dar și ca alternativă la alcool, cafea și băuturi răcoritoare.

    Kombucha are un conținut scăzut de zahăr, cofeină și alcool.

    Acum puteți găsi tot felul de băuturi kombucha aromate, kombucha alcoolică, kombucha fără zahăr, Kombucha locală și multe altele!

    kombucha bottles history 768x588 1 - Kombucha

    11. Istoria Kombucha se scrie şi azi

    În 2019, dimensiunea globală a pieței de kombucha a fost de 1,84 miliarde USD.

    Când iubești kombucha, este greu să trăiești fără ea! Mulți oameni au luat culturi starter pentru a face kombucha la domiciliu, astfel încât aceştia au întotdeauna aşa numita ,,ciupercă” la dispoziţie.

    Este uimitor să ne gândim cum o simplă colonie de microorganisme a călătorit de-a lungul secolelor pentru a ajunge la noi!

    LIVRARE GRATUITĂ

    La comenzi peste 200 lei sau 12 sticle iKombucha

    PLĂȚI ÎN SIGURANȚĂ

    Plătești la curier în momentul livrării

    BANII ÎNAPOI

    Dacă nu ești mulțumit de calitatea produselor