30% Reducere - 12 Sticle Zmeură 👉 AICI

Livrare 1-2 zile lucrătoare!

12 Sticle iKombucha = Transport Gratuit 👉 AICI

Fără Zahăr Adăugat

    Produsul a fost adăugat

    Ceaiul Kombucha – 6 proprietăți terapeutice

    • person Failio - Agentie Facebook & Instagram Ads
    • calendar_today
    • comment
    Ceaiul Kombucha – 6 proprietăți terapeutice

    Ceaiul kombucha – este o băutură din diverse sortimente de ceai, în special ceai verde sau ceai negru îndulcit cu zahăr sau miere de albine. Are gust dulce acrișor și este natural acidulat. Cultura de kombucha, responsabilă de transformarea ceaiului îndulcit într-o băutură probiotică. Microorganismele care se găsesc cel mai adesea în aceste culturi sunt: Saccharomycodes ludwigii, Schizosaccharomyces pombe, Brettanomyces bruxellensis, Bacterium xylinum, Bacterium gluconicum, Bacterium xylinoides, Bacterium katogenum, Pichia fermentans și Candida stellata.

     În urma procesului de fermentare a ceaiului Kombucha, pe lângă toate bacteriile probiotice, se obțin vitamine (mai ales cele din grupa B și C), aminoacizi, enzime și acizi organici benefici pentru sănătate precum acidul glucoronic (care are o mare putere detoxifiantă), cel lactic (ajută digestia și stimulează circulația sanguină) și cel acetic (antibiotic natural).

     Datorită faptului că este un produs fermentat care are la baza ceaiul verde sau ceaiul negru, Kombucha a redevenit mai ales în ultimii ani o băutură naturală cunoscută căreia i se atribuie numeroase proprietăți benefice pentru organismul uman.

     Se consideră că ceaiul Kombucha a fost introdus în Japonia de către un doctor de origine coreeană, al cărui nume era Kombu, de aici provenind și numele acestei băuturi. Ceaiul Kombucha era considerat ceaiul nemuririi datorită proprietățile sale curative, iar în prezent se studiază efectele sale în cazul bolilor gastrointestinale, dar și ca remediu natural pentru prevenirea și tratarea cancerului de sân și de prostată.

     Primele utilizări ale ceaiului Kombucha datează din anul 221 î. C. A fost folosit în cadrul medicinii tradiționale chineze de mai bine de două milenii. Încă din vechime, ceaiului Kombucha i-au fost atribuite multe beneficii pentru sănătate, fiind o băutură probiotică cu proprietăți depurative, antioxidante, energetice și întăritoare pentru sistemul imunitar.

    1. Ceaiul Kombucha ajută la detoxifierea organismului

     Ceaiul Kombucha conține probiotice și enzime care susțin detoxifierea corpului, prin stimularea funcției hepatice. Una dintre funcțiile cele mai importante ale bacteriilor benefice din organism este cea de detoxifiere. Enzimele, acidzii bacterieni și alți metaboliți care apar în timpul procesului de fermentare a ceaiului Kombucha favorizează eliminarea toxinelor și a altor substanțe toxice din organism.

     Conform diverselor studii științifice, enzimele și acizii din ceaiul Kombucha acționează în mod similar cu substanțele chimice pe care le produce corpul pentru a elimina toxinele, pe lângă detoxifierea ficatului, care este principalul organ responsabil de purificare a corpului.

     Această capacitatea de detoxifiere și de curățarea a corpului se datorează conținutului de acid glucuronic prezent în ceaiul Kombucha, care este acidul cel mai important implicat în eliminarea toxinelor.

     Pe de altă parte, consumul de ceai Kombucha ajută de asemenea la expulzarea prin intermediul rinichilor a metalelor grele și a altor substanțe contaminante prezente în corp.

    2. Ceaiul Kombucha este bogat în antioxidanți

     Principala funcție a antioxidanților este de a combate radicalii liberi, care sunt substanțe reactive care pot deteriora alte molecule precum ADN-ul sau proteinele și care pot cauza inclusiv reacții în lanț, transformând moleculele deteriorate în radicali liberi.

     Radicalii liberi sunt un factor de risc pentru accelerarea îmbătrânirii și a dezvoltării diverselor boli, de exemplu, a bolilor cardiace, cancerului, bolii Parkinson, etc.

     Ceaiul Kombucha se prepară cu frunze de ceai verde sau de ceai negru, care sunt foarte bogate în compuși antioxidanți precum polifenoli sau o catechinele, care aparțin familiei de antioxidanți numiți flavonoizi.

     În plus, după fermentarea ceaiului cu ciuperca Kombucha, conținutul de compuși fenolici din acesta crește în mod considerabil. De asemenea, unele studii realizate până în prezent au demonstrat faptul că consumul de ceai Kombucha poate reduce cu aproximativ 70 % toxicitatea hepatică.

    3. Ceaiul Kombucha stimulează metabolismul

      Ceaiul Kombucha conține vitamine din grupul B și enzime digestive. Vitaminele din grupul B ajută funcțiile metabolice ale corpului precum: nivelul de energie, sănătatea cardiacă și utilizarea carbohidraților, între altele. Nivelele adecvate de vitamina B din corp ajută la reducerea stresului, a anxietății și la îmbunătățirea memoriei. Vitaminele din grupul B ajută de asemenea corpul să se detoxifice de excesul de estrogen, ceea ce ajută la diminuarea simptomelor neplăcute ale sindromului pre-menstrual.

     Enzimele digestive ajută la dezintegrarea alimentelor în molecule mai mici pentru ca nutrienții din acestea să poată să fie absorbite cu o mai mare ușurință de către corp.

    4. Ceaiul Kombucha poate reduce riscul de boli cardiace

     Unele studii realizate pe animale au demonstrat faptul că ceaiul Kombucha poate reduce riscul de a suferi boli cardiace datorită celor două mecanisme:

     – Reducerea colesterolului rău (LDL)

     – Creșterea colesterolului bun (HDL)

     De asemenea, conținutul ridicat de antioxidanți protejează particulele de colesterol de procesul oxidării, care este un alt factor de risc pentru bolile cardiace. Totodată, deoarece Kombucha se prepară cu ceai verde, probabilitățile de a dezvolta o boală cardiacă se reduc cu până 31 %. 

    5. Ceaiul Kombucha ameliorează simptomele artritei

     Ceaiul Kombucha conține nivele ridicate de glucozamină, care este o substanță de care are nevoie corpul pentru a menține sănătatea articulațiilor.

     Glucozamina determină producerea acidului hialuronic, un acid care ajută la menținerea structurii cartilajelor și la reducerea durerilor articulare. Acidul hialuronic ajută de asemenea țesuturile conjunctive din corp să-și mențină elasticitatea, facilitând lubrifierea și flexibilitatea la nivelul articulațiilor.

    6.Ceaiul Kombucha poate reduce riscul de cancer 

     Unele studii științifice centrate pe analiza beneficiilor ceaiului Kombucha pentru sănătate au evidențiat o strânsă legătură între consumul zilnic de Kombucha și o rezistență crescută față de apariția cancerului.

     Conform experților, se pare că aceste proprietăți anticancerigene se datorează conținutului de polifenoli din ceaiul negru sau verde utilizat pentru prepararea acestei băuturi, precum și metaboliților care se formează în timpul procesului de fermentare.

     Polifenolii derivați din ceai au capacitatea de a inhiba mutațiile genetice, de a evita proliferarea celulelor canceroase, de a provoca apoptoza celulară (moartea celulară programată) și de a stopa metastazele.

     De asemenea, s-a demonstrat faptul că un consum regulat al ceaiului Kombucha ajută la acoperirea deficitului de acid L-lactic de care suferă adeseori pacienții de cancer, deoarece acest acid se produce în timpul fermentării acestei băuturi.

     În concluzie, persoanele care consumă în mod constant ceai Kombucha au un risc redus de a dezvolta cancer.

    Contraindicații pentru consumul ceaiului Kombucha

    Ceaiul Kombucha poate să fie bine tolerat și este benefic pentru multe persoane, mai ales dacă este consumat în cantități care nu depășesc 300 ml pe zi. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că această băutură fermentată nu este întotdeauna bine acceptate de către organism.

    Consumul de ceai Kombucha este contraindicat în următoarele cazuri:

     – Femeilor însărcinate;

     – Femeilor care alăptează: deoarece prin laptele matern pot trece substanțe care nu pot fi metabolizate în mod adecvat de către un bebeluș;

     – Pentru copii sub 14 ani: aceștia nu au un aparat digestiv adecvat pentru o băutură atât de puternică;

     – Diabeticilor. Cu toate că o mare parte din zahărul necesar prepararii ceaiului de kombucha este metabolizat în timpul procesului de fermentație poate provoca schimbări ale nivelelor de glicemie în cazul acestor pacienți.

     – Persoanelor care au probleme de coagulare;

     – Persoanelor care au probleme majore cu sistemul imunitar: deoarece poate determina unele tulburări în cazul pacienților imunodeprimați.

     – Este o băutură acidă (pH-ul său este situat între 3 si 3,5), există astfel riscul de acidoză metabolică în cazul persoanelor care o consumă în mod excesiv.