Legenda Kombucha

Legenda Kombucha

Se pare că nimeni nu știe exact care este originea acestei băuturi, dar legenda kombucha spune câteva povești care sunt credibile. Aceste povești stau mărturie că băutura din ciuperca kombucha este folosită în beneficiul omenirii de mii de ani.

Primele fermentații

Există dovezi arheologice ale fermentației, descoperite în vase de lut, care datează din timpuri preistorice, de mai bine de 9000 de ani, răspândite în mai multe locații din întreaga lume. Fermentația era folosită pentru a obține alcool, dar și pentru a conserva alimente.

În cartea lui Rut, parte a Bibliei ebraice, Boas o invită pe Rut, care i-a devenit soție ulterior, să înmoaie pâinea într-o băutură oțetită, când aceasta era ostenită după munca câmpului. Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii preparau băuturi cu microorganisme de acid lactic, care erau servite pentru revigorare în timpul muncilor grele de recoltare.

Poate Kombucha era chiar una dintre aceste băuturi fermentate.

legenda kombucha
Fermentarea ciupercii kombucha
Photo by Tim-Oliver Metz on Unsplash

Legenda kombucha – să revenim la China antică

Una dintre cele mai cunoscute povești legate de Kombucha datează de mii de ani, din timpul dinastiei Qin (221 î.Hr.), din China. Se spune că împăratul Qin Shi Huang i-a îndrumat pe alchimiștii săi să dezvolte un elixir a longevității, care să îl mențină mereu tânăr și sănătos. Aceștia au dezvoltat un amestec special: Kombucha – „elixirul vieții”.

Legenda kombucha spune că la acea vreme în China ceaiul, precum și fermentația, erau foarte populare. Având în vedere faptul că, în căutarea longevității, în medicina chineză se folosesc aproape toate plantele din natură, descoperirea băuturii Kombucha de către chinezi pare foarte veridică.

O altă legendă kombucha ne poartă în Japonia, Țara Soarelui Răsare. Împăratul Inkyo suferea de o boală digestivă gravă, pe care nici un medic nu se pricepea să o tămăduiască.  Legenda spune că la curte a venit doctorul coreean Kombu, care a adus cu el o băutură plăcută la gust, preparată dintr-o ciupercă miraculoasă. Miraculoasă, pentru că împaratul nu numai ca s-a vindecat ca prin farmec, dar s-a simţit şi mai tânar şi mai viguros ca niciodată. Entuziasmat, el a numit ciuperca după numele medicului care a adus-o: Kombucha.

Kombu nu este însă un nume de familie coreean cunoscut. Cu toate acestea, există dovezi în Nihon Shoki (sulurile antice care păstrează istoria japoneză), care susțin această legendă! În aceste suluri, numele oferit acestui medic coreean era listat ca „Komu-ha” sau „Kon Mu”. Destul de aproape! Este deci posibil ca aceasta să fie originea numelui acestei băuturi.

Deși o numim pe scurt „ciupercă”, în realitate kombucha este o cultură simbiotică de bacterii și drojdii, sau SCOBY – „symbiotic culture of bacteria and yeast”.

Legenda kombucha continuă și în zilele noastre prin mâinile unor mici artizani pasionați de aceasta cultura minunată pe care o cresc și o îngrijesc în fiecare zi. Pe site-ul nostru găsiți o varietate de arome pentru ceaiul de kombucha. De la Ikombucha cu ceai verde și negru, până la ceai rooibos, miere sau delicioasa aromă de trandafir și hibiscus. Ne-am propus să satisfacem cât mai multe gusturi și nu ne vom opri aici. În fiecare zi creștem ciuperca de kombucha ca pe o ființă atât de dragă nouă. Și vom continua să dezvoltăm și alte arome pentru ca tu să te poți bucura de varietate în alegerea acestei băuturi miraculoase.

Legenda kombucha, indiferent că aceste legende sunt reale sau nu, se pare că această băutură face parte din viața noastră de sute de ani, și de-a lungul veacurilor a ajutat oamenii să obțină longevitate, energie și echilibru în viețile lor.

Ziua mondială a Kombuchei

În onoarea anului 221 î.Hr., Kombucha Brewers International (KBI), cea mai importantă organizație comercială angajată în promovarea și protejarea producției comerciale a băuturii Kombucha în întreaga lume, a desemnat 21 februarie (adică 2.21) drept ZIUA MONDIALĂ A KOMBUCHEI!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.