Legenda kombucha ne poartă în Japonia, Țara Soarelui Răsare. Împăratul Inkyo suferea de o boală digestivă gravă, pe care nici un medic nu se pricepea să o tămăduiască.
Legenda spune că la curte a venit doctorul coreean Kombu, care a adus cu el o băutură plăcută la gust, preparată dintr-o ciupercă miraculoasă.
Miraculoasă, pentru că împăratul nu numai ca s-a vindecat, dar s-a simţit şi mai tânar şi mai viguros ca niciodată. Entuziasmat, el a numit ciuperca după numele medicului care a adus-o: Kombu la care sa adaugat cha care înseamnă ceai. Astfel sa ajuns la denumirea de kombucha – ceaiul lui Kombu.
Kombucha s-a răspândit în Rusia de unde a fost adusă în Europa. Era foarte apreciată în Germania. În timpul celui de-al doilea război mondial a fost uitată din cauza lipsei de ceai și zahăr.
Și-a recăpătat popularitatea în urma unui studiu realizat în Elveția în anul 1960 care a comparat beneficiile sale pentru sănătate cu cele ale iaurtului.